Cikkek

UL megmérettetés

2018-ban a Parti Pergető OB egyik selejtezőjét a Nagykunsági Öntöző Fő csatorna kezdeti szakaszán rendezték. A három selejtező közül ez telt be elsőnek, és én is erre neveztem.

Jómagam nem régen horgászok, mert idén lesz 5 éve, hogy először fogtam horgászbotot a kezembe. Hatvanban a Zagyva mellett lakok, így szívemhez a csatorna peca, illetve a parti pergetés áll közel. A vesztemet egy spontán zagyvai találkozás pecsételte meg. tovább “UL megmérettetés”

A mélység tüskései

Az idei év ismét nagyon nehezen akart a kegyeibe fogadni a süllőzés terén. Mivel a tavalyi évben már december közepétől egybefüggő jégpáncél borította folyóink nagy részét, a múlt éven pedig már november 1-jén nagy árhullám érkezett, mely nagyon lassú lefolyásura sikeredett, és közel 3 hónapig tartott és húzódott el, folyamatos nagytömegű utánpótlással. Már kezdtem letenni a téli élménypecák örömeiről, amikor is a vízállás görbéjét előretekintve halvány reménysugár volt látható. tovább “A mélység tüskései”

Keresni és kitartani…

Szinte minden süllőhorgász álma megfogni azt a méretű tüskést, ami már beletartás nélkül is szépen mutat az objektív előtt.  Ez sokszor apró dolgokon múlhat, mint például a hely, a csali megválasztásán, vagy csak szimplán rossz időszakban pecázunk az áhítatott halunkra. Személy szerint lassan 21 éve horgászom, melyből 15 év az ami már kifejezetten csak a pergetésről szól, és egyre inkább csak a süllőkről. tovább “Keresni és kitartani…”

A tungsten fejes szerelék

Mint annyi más dolog a világban, a horgászat illetve annak eszközkészlete is folyamatos változás, fejlődés alatt áll. Egyre kifinomultabb, univerzálisabb eszközök és módszerek vannak már birtokunkban, hogy a pikkelyes barátainkat horogra kerítsük. Egy ilyen, viszonylag újdonságot szeretnék bemutatni, amely még kis hazánkban nem olyan elterjedt, de felettébb eredményes szerelék. tovább “A tungsten fejes szerelék”

Sügérvadászat meseországban

Decemberben úgy döntöttem, hogy néhány villámpecát szentelek hőn szeretett patakomnak pár röpke óra erejéig. Már gyerekkorom óta járok vissza ide időről-időre kisebb testű rablóhalakra portyázni, sajnos, az utóbbi években egyre ritkábban. Akadt idő, mikor csukákban bővelkedett a kis folyam, aztán süllősebb időszakok következtek. Mostanában azonban inkább sügérekben bővelkedik a patakocska akadókkal átszőtt zavaros vize. Igazi vadvízről beszélünk, mely méretéből adódóan rendkívül sérülékeny. tovább “Sügérvadászat meseországban”

Crazy Fish Újdonságok 2017-ben

Plasztik csalik 1. rész

A Crazy Fish cég mára már egyértelműen az egyik piacvezető plasztik csalis vállalattá nőtte ki magát az európai piacon. A termékek mögött lévő kutatás, fejlesztés és rendkívüli szakértelem kétséget kizáróan meghozta gyümölcsét. Európa szerte, közöttük természetesen Magyarországon is nagy rajongótábora van a Crazy plasztikoknak. Nem véletlen, hiszen rendkívüli eredményességük a kézzelfogható bizonyíték a horgászok számára, hogy jó választottak, amikor ezek mellett a gumik mellett tették le voksukat. Az első részben a két új modellel ismerkedünk meg. tovább “Crazy Fish Újdonságok 2017-ben”

23 és fél óra a Balatonon

Sosem könnyű hátrahagynom szeretett folyóvizeimet, mégis évről-évre próbálok beszorítani a naptárba egy balatoni villámhorgászatot. Egyetlen alkalom nem sok ugyan szezononként, mégis érdemes bevállalni, hiszen rendszerint eseményekben gazdag kalandokat élek át a magyar tengeren, mindig kellemes élményekkel gazdagodva. Jó pár évvel ezelőtt megfelelő kézbe került a tó halgazdálkodási szempontból, így szezonról-szezonra egyre látványosabb fogási eredmények mutatják, folyamatosan erősödik a Balaton rablóhal állománya. tovább “23 és fél óra a Balatonon”

Vertikális horgászat Crazy Fish Sly támolygó villantóval

Az utóbbi időben egyre jobban belemélyedtem a mormiskázás és a lékhorgászat rejtelmeibe. Ehhez segítségül az autentikus, orosz, ukrán lengyel videókat hívom segítségül. Ezekben a filmekben láttam egy téli léki villantós horgászatot, amely nagyon megragadta a figyelmem és természetesen azonnal ki is akartam próbálni, amint lehetőségem engedi. tovább “Vertikális horgászat Crazy Fish Sly támolygó villantóval”

Felúszó plasztikok: Vibro Worm (Az írás videót tartalmaz)

Először is szeretném leszögezni, hogy nem vagyok az a megszállott plasztik csalis horgász. Egy vérbeli pergető horgász azonban -mint fontos fegyvertényezőt- nem tudja kizárni a gumihalakat vadászatai során. Hiszen, ha visszatekintünk csupán az elmúlt 5 esztendő távlatába, mi magunk is észrevehetjük, milyen rohamos ütemű fejlődésnek indultak a horgászcikk gyártó cégek. Ez alól a pergetés sem kivétel. Talán már magunk is tapasztaltuk – ha csupán egy neves horgászkiállításon látogatóként megjelenünk -, hogy egyáltalán nem könnyű eligazodni az újdonságok sűrű dzsungelében, és akkor még nem is beszéltünk a XXI. század nagy vívmányáról, az internetről. tovább “Felúszó plasztikok: Vibro Worm (Az írás videót tartalmaz)”

Balinok és plasztikok

A balin (Aspius aspius) nem igazán tartozik azok közé a halfajok közé, amelyre elsősorban plasztikkal horgásznánk. Mégis gyakran hallani eseteket, amikor csukázás, süllőzés közben termetes balinok szippantják fel a „öt-hat colos” szilikonokat. Nagyon sokat gondolkodtam ezeken a dolgokon, és mint megszállott balin kergető úgy gondoltam megérne egy misét az ilyen horgászat. tovább “Balinok és plasztikok”

A Wacky Rig…

Az idei év kezdetére horgász szempontból nem igazán lehet panaszom. Még csak február eleje van, de már negyedszer horgászom. Az eddigi próbálkozások is sikeresek voltak, a két mormiskázás igen gyümölcsöző volt sok hallal és rengeteg új tapasztalattal gazdagodtam illetve gazdagodtunk. Igazán vártam már Palival a léki pecák sikere után, hogy egy kis jig horgászat is összejöjjön.

Szombaton egyedül látogattam meg édesanyámat és természetesen ki is ugrottam egy kicsit a vízre, hogy lássam mi újság az olvadással. tovább “A Wacky Rig…”

Crazy Fish plasztikok a dobozomban

A horgászcikk ipar rohamléptekben fejlődik, és nem győzzük kapkodni a fejünket a sok újdonság láttán, hallatán. Mindig újabb és újabb neveket kell megtanulni és megismerni. Nem is beszélve a sok termék fantázianevéről. Ebben a káoszban szeretnénk egy kicsit segíteni vagy éppen egy újabb megtanulni való nevet, neveket bemutatni. Talán a plasztikok a legfiatalabb generációs műcsalik a pergetés világában. A kezdeti kőkemény gumihalaktól az ízes, lágy és lebomló „gumikig” hosszú évek teltek el. tovább “Crazy Fish plasztikok a dobozomban”