KASARI a természethű műcsali

A Crazy Fish palettáján a 2016-os évben a formaválaszték tekintetében már rendkívül széles csali kínálattal rendelkezett – twiszter, hal, giliszta, rák-, de egyetlen forma még hiányzott a sorból, ez pedig a nimfa. Ezt a „hiányosságot” a következő évben kitöltötte a cég, nem is akár hogyan.

A 2016-os évben készült tesztmodellek

Megjelent a Kasari, ami egy élethű szitakötőlárva utánzat. A rendkívül körültekintő és alapos tervezőmunkának köszönhetően, 2016-ban már elkészültek a teszt modellek, amelyből jó néhány darabot már kaptam tesztelésre Andrey Vedutától, a csali tervezőjétől, egy közös baráti horgászat alkalmával. Ekkor még csak a nagyobb méretből (40 mm) voltak prototípusok.

Szuperrealisztikus jegyek

A csali a szitakötőlárva pontos másolata, amelyet kézbe véve azonnal láthatjuk, hogy milyen részletgazdag kidolgozás jellemez. Sok dolgot kiemelhetnénk ennek bizonyítására, mint például az elnyújtott fejen lévő hatalmas szemek, a hátra simuló szárnykezdemények vagy éppen a szépen szelvényezett potroh, hogy csak néhányat említsünk. De talán a legnagyobb kihívást a megálmodónak majd gyártónak is az okozta, hogy hogyan tudja úgy elkészíteni a műcsali plasztik lábait, hogy életszerűen álljanak az ízületei 45°- 90° szögekben, illetve azok kombinációjában. A hosszasan elhúzódó mérnöki munka eredményeképp, egyedülállóan sikerült megalkotni a Crazy Fish-nek azt gyártó formát, mely nem csak egy hagyományosan “oldalra álló” és esetleg megtört szárú lábakkal készült nimfát, hanem a testből élethűen kiálló és kiemelkedő ízelt lábat tud készíteni.

A szitakötők már 300 millió éve élnek a földön és több mint 5000 fajuk ismert. Ebből következik, hogy a földünk számtalan pontján megtalálhatók és így táplálékforrást jelentenek a bolygónk különböző pontjain élő halaknak. A lárvák igen hosszú időt töltenek a vízben, egyes fajok egy, míg mások akár három évet is. Így nem csoda, hogy a halak táplálékává válnak.

A teljes színsor

A Kasari fogóssága több dolog összefonódásából adódik. Amellett, hogy természethűen másolja az eredeti lárva vonásait, a mozgása is figyelmet érdemel. A lágy anyagú műcsali potroha illetve húsos lábai szépen mozognak a vízben, magára vonva ezzel nem csak a ragadozó, de a békés halak figyelmét is. A szitakötő lárvája élete a vízhez kötődik, és mivel jelentős méretű, ezért kézenfekvő, hogy a halak szívesen fogyasztják az ízletes és egyben kiadós táplálékot. Elsődleges célhalként a sügért és a jászt jelölném meg.

A Kasari kétféle méretben kerül a boltok polcaira.

 

A KASARI fontosabb adatai:
 
Méretek: 27 mm és 40 mm
 
Tömege: 0,45 g és 1,45 g
 
Csomagolás: 8 db és 6 db
 
Színek: 24 féle, ebből 8 dupla színű, ill. kevert (több színű) kiszerelésben is kapható
 
Anyaga: anyagában ízesített, sóval dúsított, lassan süllyedő / lebegő
 
Ízesítés: tintahal és rák
 
A vegyes és az egyszínű csomag
 
A háromféle színjelölésű cimkék: a zöld a hagyományos süllyedő, a magenta a vegyes és a sárga a felúszó v. lebegő típus
 
A gyártó gondolt azokra a horgászokra, akik nem tudnak jelentősebb összeget befektetni, hogy sokféle színből szerezzenek be készletet, de mégis kiváló minőségű csalival akarnak horgászni, vagy csak egyszerűen még a kísérletezés fázisában vannak, így kevert színű csomagokat is forgalomba hoztak. Egy csomagban nyolc féle szín található, minden színből egy darab lárva.
 
A csali felkínálása
 
Többféle módon is felkínálhatjuk csalinkat. Tűzhetjük:
 
· offset horoggal, amennyiben erősen vízinövényes aljzaton horgászunk
 
· köríves horoggal, ezt a két felkínálást cseburaskával is megtehetjük
 
· hagyományos jig fejen, a csali testében végigvezetve a horgot
 
· súlytalan szereléken, kihasználva a csali sóval dúsított anyagát, rendkívül lassan száll majd alá csalink, több időt töltve a kapászónában
 
Alkalmas horgok “Crazy Fish RBJH”
… és RBFS

A csalihoz használható horgok

A Crazy Fish kínálatában többféle olyan horogtípus található, amelyik alkalmas a Kasari felkínálására. Amennyiben cseburaskán kínáljuk fel csalinkat a RBJH a köríves Round Bent Joint Hook vagy a hullámos szárkiképzésű RBFS, a Round Bent Fixative Shank jöhetnek számításba. Ez utóbbi egy nagyon speciális horog, amelyikről szárkiképzésének köszönhetően nehezen tudják lehúzni a csalit a finnyásan kapó ragadozók.

A csali életre keltése

A szitakötőlárva viszonylag lassú mozgással közlekedik az aljzaton, illetve el-elrugaszkodik táplálékszerzés közben a talajtól. Ezt a két alapvető szokását kell lemásolnunk, ezt a két mozgásformát látják a halak is. A meder fenéken lassan vezetett csalira gyakran van kapásunk. Ha azt szeretnénk, hogy a lassú bevontatás közben jobban felemelkedjen a csali az aljzatról, akkor a süllyedő változatnál használjunk kisebb méretű jigfejet vagy válasszuk a floating változatot.

Kasari finom mozgatásához válasszunk tűspicces botokat

Horgászbotok

A Kasari nagyon finom mozgatásához mindenképpen tűspicces botot használjunk. Az Ebisu sorozat mindkét tagja alkalmas erre a feladatra, a Gold és a Violet egyaránt. Amennyiben a nádfal előtt szeretnénk partról horgászni, akkor mindenképpen válasszunk egy hosszabb, 2 méter feletti botot, hogy a nádfallal párhuzamosan tudjuk vezetni csalinkat.
 
Kép és szöveg:
Balogh Róbert – Crazy Fish Pro Staff