Keresni és kitartani…

Szinte minden süllőhorgász álma megfogni azt a méretű tüskést, ami már beletartás nélkül is szépen mutat az objektív előtt.  Ez sokszor apró dolgokon múlhat, mint például a hely, a csali megválasztásán, vagy csak szimplán rossz időszakban pecázunk az áhítatott halunkra. Személy szerint lassan 21 éve horgászom, melyből 15 év az ami már kifejezetten csak a pergetésről szól, és egyre inkább csak a süllőkről. Folyamatosan tanulni kell és értékelni egy-egy jól vagy akár rosszul zárt napot, hogy valójában mit is csináltunk amivel közelebb kerülhetünk célhalunkhoz.

Egyike a szebbecskéknek #6 Chartreuse színű Crazy Fish Vibro Worm-re

November végét írunk lassan, egyre közelebb vagyunk a vizeink befagyásához is és ez az ami a nagysüllő étvágyát is felfokozza. Jönnek a hideg, fagyos éjszakák a kishalak szinte teljesen eltűnnek a partszéléről és egyre nehezebb táplálékot szerezniük.

Akadó vagy csak szimplán homok?

Nagyon sokan a süllőt és más ragadozó halat is csak akadón tudják elképzelni és ha ragadozó akkor akadó, ez az elv. Ez a mondás igaz is lehetne, de sajnos nem ennyire egyszerű. Melegebb víznél valóban könnyebben megfoghatjuk őket, de 10 fokos víz alatt már koránt sem ennyire egyszerű. Az akadón lévő apró süllők között is tartózkodhat igazán szép példány is, ami olykor nagyon sok kitartást nullás napot igényel a horgásztól. Mivel ebben a hideg vízben belassul a halak anyagcseréje és ő maguk is visszább vesznek az agarakkal, így sokszor a jó csali megválasztása gyorsíthatja a megtalálásuk folyamatát.

Tüskéshátú vendég a Tisza medrének közepéből

Mindenféle képen jó mozgású intenzív veretésű csalit kell választanunk, ami felkelti az érdeklődését és kapásra ingerli még akár az inaktív süllőt is. Ebben nagy segítséget nyújthatnak a Crazy Fish újdonságai, mely a Vibro Worm és Vibro Fat névre hallgatnak. Két szinte azonos csaliról beszélünk, viszont a kis különbség a két csali között szembe ötlő. Rendkívül intenzív veretést tesz lehetővé egy jól el talált Worm horog és egy igazán jól kidolgozott cseburaska fej segítségével, különösen, ha igazán nehéz terepen (fás, akadós, kövekkel tűzdelt) pecázunk.

Lebeg is és ízesített. Kell ennél több?
Az akadók nagy segítsége bevetésre készen. Lehet több a rontott hal, de egész biztosan több a kapás is, mivel nem rángatjuk meg a búvóhelyüket
A minőségi Offset Worm horgok sokat számítanak

Ettől függetlenül, ha egy általunk jónak vélt hely nem adott igazán jó halat bármennyire is szerettük volna, térjünk vissza rá akár más napszakban, időjárási körülményben, vagy akár évszakban még akkor ugyanis tartogathat meglepetéseket még számunkra.

Betalálta a lebegő Wibro Worm-t
A modern “ízesített” plasztikokat nem hagyják szó nélkül…

A víz jegesedéséhez egyre közelebb kerülve megszólalhatnak az üres, viszonylag egyenesnek tűnő területek is, mivel a partszéléről eltűnő kishalakkal a süllők is megmozdulnak és sokszor a meder közepéig meg sem álnak. Ennek oka a táplálékhal vándorlása és a mederben történő áramlatok közrejátszása. Az egyenletes mederaljzat, mely csak a horgász szemnek tűnik annak, valójában tökéletes búvóhelyet biztosít ebben az időszakban is a ragadozó halak számára ugyanis  itt az áramlatok erősebbek, így redőket, kisebb homokkúpokat alakítottak ki, mely tökéletes búvóhely lehet még az igazán nagy süllők számára is. Ebben az időszakban gyakran lehetnek eredményesek a nagy, olykor extrémen nagyméretű plasztik csalik is, mint fentebb említettem is a lassabb anyagcseréjüknek köszönhetően, valamint a mederben összeálló halrajok zömét is termetesebb keszegfélék teszik ki, így a csali választást is érdemes ezekhez méretezni. Véleményem szerint  akinek egyszer sikerül egy igazán gyönyörű süllővel össze futnia, az szinte egész biztosan mindent meg fog tenni a jövőben, hogy ismételten megismétlődjön ez a fantasztikus élmény 🙂

A Tisza medrének “redőiből” csíptem meg őt is…
Éjszakai élmény a “keresés és kitartás” után 🙂

 

Kép és szöveg: 
Tóth László – Wobblerek.com Pro Staff