A tungsten fejes szerelék

Mint annyi más dolog a világban, a horgászat illetve annak eszközkészlete is folyamatos változás, fejlődés alatt áll. Egyre kifinomultabb, univerzálisabb eszközök és módszerek vannak már birtokunkban, hogy a pikkelyes barátainkat horogra kerítsük. Egy ilyen, viszonylag újdonságot szeretnék bemutatni, amely még kis hazánkban nem olyan elterjedt, de felettébb eredményes szerelék.

A tungsten (wolfram ötvözet) arról már ismert a horgászok között, hogy tömege sokkal nagyobb (19,25 g/cm³), mint egy azonos térfogatú ólom (11,34 g/cm³). Ezt a fizikai tulajdonságát fordíthatjuk saját javunkra, ha jigfejes szereléken szeretnénk felkínálni a plasztik csalikat.

Tungsten és hagyományos ólomfejes jig azonos tömegben

Ólomból már régóta készítünk jigfejeket, amelyek kitűnően működnek és rendkívül sok szép élményhez juttatták már horgászokat. Amennyiben

– kisebb méretű fejjel szeretnénk horgászni, mint a hagyományosan megszokott ólomfej

– erősebb sodrásban kínáljuk fel csalinkat, de nem szeretnénk túlzottan megnövelni a fej méretét

– mélyebb vízben gyorsabban szeretnénk a fenékre vagy a kapászónába juttatni szerelékünket

 – szeles körülmények között pontosabban akarunk dobni, akkor jól jöhet számunkra a tungsten fej használata.

A tungsten fejes szerelék kellékei

Ennyi előny mellett egy további kiváló szereléket szeretnék bemutatni, amelyik szintén a már említett wolfram ötvözetből készült fejjel szerelt. Ez a tungsten gyöngyös szerelék. Használhatunk gyárilag elkészített tungsten fejes szereléket, amely egy egyenes szárú, általában szakáll nélküli lefelé hajló fülű horogra van fixen szerelve.

A gyöngy furatának két kimenete. Bal oldalon kisebb és jobb oldalon a nagyobb, tölcsér alakú furat kimenet

A másik szerelési mód, amelyet én legyező horgászként átültettem a pergetésbe, az ún. „loose bead” fej alkalmazása (természetesen nem az én saját találmányom). Ehhez semmi másra nincs szükségünk, mint egy darab legyezőhorogra és tungsten gyöngyökre. Ebben az esetben nincsen fixen szerelve a horog szárára a fej, hanem csak fel van rá húzva, a központi furatán keresztül.

Ha egy gyöngyös fejet készítek, akkor a kisebb furaton vezetem be a horog hegyét …
… ha két gyöngyös fejet készítek egy kisebb és egy nagyobb gyöngyből, akkor a hátsó gyöngy nagyon, tölcsér alakú furatán vezetem be a horgot

A gyöngy furata egyik oldalon kisebb, míg a másik oldalon tölcsérszerűen van kiképezve. Amennyiben csak egyetlen gyöngyöt használok fejnek, akkor minden esetben a kisebb méretű furaton vezetem be a horog hegyét. Ha tovább akarom növelni a fej tömegét és vizuálisan is szeretnék egy kis „pluszt” belecsempészni, akkor két féle színű és méretű gyöngyöt választok. Először a kisebb gyöngyöt fűzöm fel a kisebbik furatán keresztül, majd aztán a nagyobbikat a tölcséres rész felől. Ezt azért teszem így, hogy a kisebb gyöngy így „beleül” a nagyobb furatába, olyan, mintha egybe lenne vele olvasztva. Aztán már csak fel kell fűzni kedvenc plasztik csalinkat és a szerelék be is vethető.

Néhány fej variáció

A szerelék nagy előnye, hogy

– pillanatok alatt cserélhető a „fej” a kapocs kikapcsolása illetve direktbe szerelve a damil elvágása nélkül

– számtalan kombinációt, színvariációt hozhatunk létre, az adott körülmények  – kívánalmainak megfelelően

– nem kell újra kötni a horgot, ha nem használunk gyorskapcsot, hanem direktben szerelünk.

Dupla gyöngyös Nano Minnow szerelék kellékei
Bevetésre kész szerelékek Whitebaittel és Nano Minnow-val
Szerelékünk a vízben

Számomra már sokszor bizonyított ez a szerelési mód, remélem mások is megelégedéssel fogják használni.

Kép és szöveg:
Balogh Róbert – Wobblerek.com ProTeam – Crazy Fish Pro Staff